MasterCard si Jeka Turism iti recomanda: Plateste cu cardul cand calatoresti. Este mai ieftin !

Plata cu cardul, mai ieftina in vacanta decat schimburile la casele valutare. Un studiu realizat de MasterCard arata ca, in 65% dintre situatiile analizate, tranzactiile cu cardul sunt cea mai ieftina modalitate de plata pentru locuitorii din Europa Centrala si de Est in timpul calatoriilor internationale.

In Austria poti face economii de 32%. In Cehia poti achita cu pana la 31,5% mai putin.

In studiul realizat de MasterCard se arata ca românii care călătoresc în Austria, spre exemplu, pot face economii de 32% dacă plătesc cu cardul de debit, în comparație cu conversia la birourile de schimb din aeroportul-destinație. De asemenea, pentru a achiziționa produse în valoare de 100 euro în Italia, cumpărarea de valută la casele de schimb din țară ar genera costuri cu 7% mai ridicate comparativ cu plata cu cardul direct la comerciant. Iar pentru românii care călătoresc în Marea Britanie, costurile cu achiziționarea lirelor sterline în aeroporturile britanice sunt cu 9% mai mari decât cele generate de tranzacțiile cu cardul la comercianți.

În topul economiilor se află și Cehia, unde tranzacțiile cu cardul la comercianți au costuri cu până la 31,5% mai mici, fiind, de altfel, cea mai ieftină modalitate de plată pentru călătoriile în cele mai populare destinații.

Conversiile realizate la birourile de schimb din țară presupun costuri semnificative, cu până la 6% mai mari decât plățile cu cardul

Asa ca din bagajul pentru un City Break la Viena ales din oferta Jeka Turism pentru Austria nu trebuie sa lipseasca cardul MasterCard.  La fel trebuie sa procedati si daca o sa vizitati Cehia in aceasta vara ori Italia.

Per ansamblu, cea mai costisitoare variantă de gestionare a banilor în străinătate o reprezintă schimbul valutar la aeroportul-destinație. Acesta generează costuri suplimentare mai ales atunci când necesită și schimburi indirecte – în țara de origine într-o monedă de circulație internațională (precum euro sau dolar) și la destinație în valuta țării respective.

Cercetarea a fost realizată analizând principalele destinații de călătorie pentru 7 țări din Europa Centrală și de Est și Israel, respectiv pentru 28 de rute. Au fost luate în calcul toate costurile plății într-o monedă străină, comparând cheltuielile generate de plata cu cardul la comercianți internaționali, în raport cu costurile pe care le implică schimburile valutare realizate la case de schimb din țară/destinație sau de la sucursalele băncilor locale, precum și retragerile de la ATM. Studiul a analizat toate tipurile de costuri și taxe, precum comisioanele de tranzacție sau retragere de la ATM, respectiv comisioanele sau ratele de schimb valutar.

 

Leave a Reply