Grecia – Insulele Dodecaneze. Ghid turistic Kos

kos

Dupa Rhodos, Kos este a doua a insula ca marime din Dodecaneze. Tot aceasta este si a doua a cand ne referim la cifrele turismului de masa. In perioada de varf a sezonului estival va trebui sa-ti alegi cu mare grija locul in care vei dori sa mergi, datorita numarului mare de turisti. Este o insula recomandata pentru familiile cu copii, iar sejururile agentiilor de turism cuprind, de cele mai multe ori, oferte all inclusive.

Avand livezi roditoare, podgorii, si cranguri de maslini insula este una dintre cele mai fertile din grupul Dodecanezelor. Insula nu este foarte muntoasa (desi Muntele Dikaios din sud est ajunge pana la 847m inaltime). Kos este renumita in primul rand pentru plajele excelente si zecile de baruri animate.

kos town

Orasul Kos este un amestec placut de cultura antica si facilitati moderne pentru distractie. Hippocrate, parintele medicinei moderne s-a nascut in Kos. In zona Plateia Platanou din orasul Kos se afla un platan despre care se spune ca a fost plantat de el si la umbra caruia ar fi si predat elevilor sai. De fapt, arborele este cu aproape 2000 de ani prea tanar pentru ca acest lucru sa fie adevarat.

hipocrate

In apropiere se afla cel mai renumit simbol al orasului, Castelul Cavalerilor, care dateaza din perioada Evului Mediu, cand cavalerii Ioaniti conduceau insula. A fost construit de-a lungul mai multor secole, in principal intre sec 14 si sec 16 avand in alcatuirea sa marmura luata din principalul site arheologic, Asclepio. Kos este bogata atat in vestigii grecesti, cat si romane.

kos castel

In orasul Kos se afla si splendidele ruine denumite Casa Romana, o extraordinara vila romana, restaurata in anii 30, in care se gasesc mozaicuri minunate, pereti pictati, iar in interiorul site-ului o portiune dintr-un drum roman.

asclepio

La 4km nord de orasul Kos, intr-un seducator peisaj deluros se afla Asclepio, construit in sec 4 I. Hr. Este echivaletul antic al unui centru de sanatate, fiind inchinat lui Asclepios, zeul vindecarii.  Astfel de centre de ingrijire erau raspandite in intreaga Grecie, printre frumoasele vestigii de aici existand si ruinele unor bai si ale unor temple.

kardamania

Cea mai mare statiune litorala din Kos este Kardamania, pe coasta sudica a insulei, un fost sat pescaresc, transformat radical intr-un loc de intalnire pentru tinerii atrasi aici de barurile si discotecile care ii marginesc frumoasele si intinsele plaje cu nisip.

kos paradise beach

 

Cele mai bune plaje ale insulei se afla mai la vest, si cuprind si Paradise Beach cu nisipul sau alb. Multe dintre aceste plaje sunt situate destul de departe de statiuni, dar acest lucru nu le impiedica sa se aglomereze deoarece numerosi turisti ajung aici cu “water-taxi”. Pentru o experienta mai linistita pot fi vizitate satele de pe versantii Muntelui Dikaios, denumite si Satele Asfendiou, desi chiar si aici linistea este destramata uneori de aparitia autobuzelor cu turisti. Fa o plimbare prin padure, apoi descopera satele asa cum sunt in realitate.

 

Leave a Reply