Cinci mancaruri traditionale pe care nu vrei sa le ratezi in Croatia

Croatia este una dintre tarile unde mancarurile traditionale nu sunt putine si cu atat mai delicioase. Cele mai multe dintre ele includ carne de vita, peste si fructe de mare, dar si ulei de masline din belsug.

Gregada

Gregada – Se spune ca toate aromele inspirate de Marea Adriatica se regasesc in gregada. In romaneste este o “tocana de peste”, dar mancarea incorporeaza mai multe varietati de peste alb, vin alb, cartofi albi, ulei de masline si usturoi. Pentru ca gregada sa fie autentica trebuie ca pestele sa fie proaspat pescuit, vinul de calitate si ulei de masline sa fie din belsug. Este o mancare autentica din Hvar, iar cel mai bun loc in care sa gustati asa ceva este Macondo.

Peka @Mediteransko Selo San Antonio

Peka – Este una dintre mancarurile preferate din Croatia, iar numele provine de metoda de preparare. Carne, legume si condimente sunt stropite cu ulei de masline si acoperite cu un capac, iar apoi totul este acoperit cu carbuni incinsi. Totul se prepara in patru ore. Se gateste cu miel, vita, caracatita si pui, iar cea mai buna peka se gaseste la Sismis pe insula Solta.

Pašticada – Este o tocana de vita cu sos rosu dulce traditionala la mai toate evenimentele importante din viata oricarui localnic din Croatia. Se serveste cu gnocchi. Deoarece prepararea unei portii de Pašticada dureaza cateva zile (vita se marineaza in otet balsamic, suc de lamaie si rozmarin si apoi se gateste incet cu morcovi, vin rosu, cuisoare si sunca) trebuie comandat din timp. Cea mai gustoasa Pašticada se poate manca la Konoba Kalalarga in Makarska.

Istrian Fuži – Se spune ca cele mai bune trufe albe si negre din Croatia se afla in padurea Motovun, dar si padurea Buzet din peninsula Istria. Din acest motiv cele mai multe restaurante din Istria adauga trufe la preparatele traditionale precum Istrian Fuži, traditionalele paste de case. Cele mai bune se gasesc la Zigante.

Viška Pogača @Split, Croatia

Viška Pogača @Split, Croatia

Viška Pogača – Este o focaccia umpluta cu ansoa si ceapa stropita cu ulei de masline. Se spune ca acesta era pranzul pescarilor ce plecau pe mare pentru mai multe zile. Cea mai buna este preparata pe insula Vis si o puteti incerca la Agroturizam kod Magića.

Leave a Reply