Cele mai bune partii de schi din Bulgaria

Peste 70 de kilometri de partii in Bansko, cel putin 50 de kilometri de domeniu schiabil in Borovets si o statiune ascunsa in inima Muntiilor Rhodopi la 240 de kilometri de Sofia. Pamporovo e cea mai insorita statiune de ski din Bulgaria si perfecta pentru incepatori. Prin constructia de hoteluri si pensiuni, reabilitarea la standarde de patru si cinci stele a celor existente si dezvoltarea infrastructurii destinate sporturilor de iarna Bulgaria concureaza acum cu statiuni de schi din Austria si Italia.

Partiile “negre” din Bansko. O statiune dezvoltata cu 100 de mil. de euro

4233384719_c36ae26ef6

Photo Credit: E01

O gondola cu opt locuri ii poarta pe schiori si snowboarderi de la centrul de schi din afara orasului pana la partiile de schi pentru incepatori si la scolile de schi aflate la o altitudine de 1.600 de metri in doar 20 de minute. Doua telescaune continua de aici spre cele mai inalta partii aflata la inaltime de 2.500 de metri (Banderitza 2 si Plato). O sa gasiti aici 17 partii dintre care una lunga de 16 kilometri ce porneste de sub varful Todorka si ajunge pana la baza gondolei. Ultimii sapte kilometri au un grad de dificultate mai redus si sunt dotati cu tunuri de zapada astfel incat aici se poate schia si spre finalul sezonului cand vremea se incalzeste.

In total in Bansko sunt amenajati 75 de kilometri de partii de schi, iar daca vreti sa parcurgeti domeniul schiabil din varful Todorka aflat la o altitudine de 2.600 de metri si pana la startul gondolei aflat la altitudinea de 936 de metri trebuie sa urmarti urmatorul traseu de partii: Banderitza 2 – Banderitza 1 – Banskoa. Este un traseu cu marcaj negru ceea ce inseamna un grad ridicat de dificultate. Cea mai lunga pista e Bansko: 10,2 kilometri. Mai scurte, dar care nu trebuie ratete sunt si Kolarski si Panica B.

Partiile de schi deservite de telescaun: Mosta, Kolarski, Banderitza 1/2, Sjiligarnik, Chalin Valog, Todorka, Tzarna Mogila si Plato. Partiile de schi cu teleschi: Stara kotva, Detska kotva, Panica B, Vlek Chalin. O harta completa cu partiile de schi din Bansko gasiti aici.

Din oferta Jeka.ro pentru Bansko va recomandam hotelul Lion Bansko 4*. Oferta “Early Booking” include o reducere de 20%. Preturile incep de la 34 EUR/pers./noapte (Mic Dejun+Cina).

Statiunea cu patru partii negre si noua piste rosii. Borovets are 11 instalatii pe cablu

Photo Credit: E01

Domeniul schiabil din Borovets e impartit in doua zone principale. Deasupra statiunii se afla partiile Sitnyakovo si Martinovi Baraki. Acestea sunt deservite pe toata lungime de instalatii de telescaun. Tot in aceasta zona o sa gasiti si partiile negre (Martinovi Baraki 4 si Cherveno Zname). A doua zona de schi se numeste Yastrebets si este accesibila cu gondola cu sase locuri. Asa se ajunge si la trei partii folosite pentru competitii internationale, dar si in cel mai inalt punct aflat la o altitudine de 2.369 de metri. De aici va propunem un traseu de coborare cel putin aventuros: partia albastra Haramia – partia neagra Fonfon – o portiune neamenajata ce traverseaza padurea si intersecteaza partia rosie Yasrebetz 1 in a doua bucata.

Puteti continua apoi spre zona Markudjika aflata la cea mai mare altitudine. Accesul se face cu ajutorul teleschiului din punctul cel mai inalt al gondolei. O sa gasiti aici patru partii dintre care Markudjik 3 (marcaj rosu) a fost acreditata de catre Federatia Internationala de Ski pentru competitii de slalom urias. Cea mai periculoasa partie de aici e insa Markudjik 2.

In total in Borovets domeniul stabile are peste 50 de kilometri si o sa gasiti aici 20 de partii deservite de 11 instalatii pe cablue (gondola, telescaun, teleschi). Partiile pornesc de la o altitudine de 2.500 de metri.

Din oferta Jeka.ro pentru Borovets va recomandam hotelul Lion Borovets 4*. Oferta “Early Booking” include o reducere de 20%. Preturile incep de la 31 EUR/pers./noapte (Mic Dejun+Cina).

Pamporovo – cea mai indepartata statiune de schi

Aflata la 240 de kilometri de Sofia statiune cu 22 de partii este dedicata schiorilor de nivel mediu. Acestia trebuie neaparat sa incerca partia cinci cu o coborare de 3,1 kilometri. Cea mai dificila partie se numeste The Wall (una dintre cele doua negre din zona) si este o adevarata provocare pentru schiori. Statiunea se afla la o altitudine de 1650 de metri in Muntii Rhodopi la poalele varfului Snejanka. Cu toate ca e cea mai insorita statiune de schi din Bulgaria avand 120 de zile de soare sezonul de schi incepe in Decembrie si se incheie abia in Aprilie.

Din oferta Jeka.ro pentru Pamporovo va recomandam hotelul Orlovetz 5*. Oferta “Early Booking” include o reducere de 15%. Preturile incep de la 26 EUR/pers./noapte (mic dejun).

Leave a Reply