Un altfel de city-break. Parcul National Apuseni

Nu doar Canada ori Statele Unite au parcuri naturale a caror priveliste pare rupta din vederi postale. Romania nu sta nici ea prost la acest capitol, doar drumurile de acces mai lasa insa de dorit. Asa ca in loc de un city-break la Budapesta eu va recomand Parcul National Apuseni.

Situat in vestul Romaniei acesta se intinde pe teritoriul a trei judete (Alba, Cluj si Bihor) si are o suprafata de 75 de hectare, de 10 ori mai mica decat cea a celebrului parc natural Yellowstone din SUA.

In 2009 Parcul National Apuseni a castigat la Bruxelles titlul de Destinatie Turistica de Excelenta

Parcul National Apuseni are tot ce isi poate inchipui un turist indragostit de munte: pesteri, cetati, un lac de acumulare si cele mai aventuroase trasee turistice. Eu am incercat doua trasee ce pot sa fie combinate intr-un weekend de patru zile.

De la Alba-Iulia (351 de kilometri din Bucuresti) continuati spre Aiud (32 de kilometri), iar de aici virati stanga spre Aiudul de Sus si Livezile. Prima oprire va fi in satul Coltesti (inca 23 de kilometri din Aiud) din comuna Rimetea. Nu e o simpla oprire ci si primul obiectiv din lista si anume Cetatea Trascaului ori Cetatea Coltesti. Construita in 1296 aceasta a fost distrusa aproape 500 de ani mai tarziu, dar in prezent se mai pastreaza o buna parte din ziduri. Ridicata pe varful abrupt al unei klippe calcaroase cetatea ofera o priveliste absolut fascinanta asupra comunei si a imprejurimilor.

Dupa ce ati vizitat cetatea e timpul pentru un prim popas de noapte. Va recomand satul Coltesti, o localitate care te duce cu gandul la Austria. Toate casele sunt vopsite in alb/gri si au usi si ferestre verzi. Totul e foarte curat si ingrijit Primaria alocand in fiecare an bani pentru reabilitarea fatadelor.

A doua zi calatoria se reia pe traseul Rimeta – Buru – Cheia (21 de kilometri) pentru inceput. Prima oprire – Cheile Turzii. O arie protejata cu o lungime de 1,3 kilometri care s-a format prin erodarea rocii de calcar jurasic de catre raul Hasdate. Urmand traseul turistic puteti parcurge Cheile printre stanci inalte de 200 de metri trecand peste patru punti de lemn. Traseul dureaza aproximativ doua ore, iar apoi puteti continua spre comuna Mihai Viteazu – Autostrada Transilvania – Marisel – Belis (90 kilometri).  Mariselul e un sat de munte clasic, iar drumul serpuit prin padure ofera o priveliste superba. A doua oprire peste noapte va recomand sa o faceti la una dintre pensiunile de aici, dar nu inainte sa faceti o plimbare pe jos prin imprejurimi.

Abia in 2003 s-au stabilit limitele oficiale ale Parcului National Apuseni printr-o Hotarare de Guvern

A doua zi de dimineata dupa un mic dejun traditional pentru ca asta e oferta celor mai multe pensiuni continuati spre Belis – Fantanele. In 20 de kilometri o sa ajungeti in Muntii Gilaului acolo unde se afla si lacul de acumulare Belis – Fantanele si statiunea cu acelasi nume. Aici va recomand sa va cazati peste noapte deoarece lacul si imprejurimile merita o zi de plimbare. Lacul a fost amenajat in perioada 1970 – 1974 pe locul fostei comune Belis. Oamenii au fost nevoiti sa isi reconstruiasca casele pe un nou amplasament, iar in prezent, atunci cand nivelul lacului este foarte scazut se mai poate vedea fosta biserica din satul Giurcuța de Jos.

Mini-vacanta se incheie aici. De la Belis va recomand sa va intoarceti pe traseul Huedin – Cluj – Alba-Iulia – Bucuresti (497 de kilometri)

One Response to Un altfel de city-break. Parcul National Apuseni

  1. Andrei

    Sunt multe obiective turistice interesante in Parcul Natural Apuseni. De la pesteri impodobite cu gheata, calcar si cristale ascunde in sufletul muntilor pana la chei, cascade, izbucuri si varfuri montane cu peisaje pitoresti si fermecatoare.

Leave a Reply